Op 2 februari 2012 werd in de Raadszaal te Amersfoort het NMKG-seminar gehouden:

Lean Six Sigma:  veiliger, vlotter, voordeliger

Hier vindt u daarvan de presentaties.

 

Ochtendprogramma:

 

1. Gemeente Amersfoort

  • hoe vanuit Burgerzaken oa de Griffie voor Lean werd gewonnen
  • belastingkwijtschelding van 3 maanden naar 3 weken

Marieke van Donge, informatieadviseur en projecttrekker Lean Amersfoort vertelde dat Six Sigma ‘meten is weten’ toevoegt aan Lean zodat “de echte gegevens, de echte oorzaken en de echte oplossingen op tafel komen” en welke 6 Sigma tools en werkvormen gebruikt zijn. Ook vertelt zij hoe in Amersfoort Lean geleidelijk de gemeente verovert. Vanuit het hoekje van Burgerzaken wist de kwaliteitsadviseur de Publieksdienst enthousiast te maken (ook het management) en werden vervolgens Communicatie, P&O en de Griffie met enthousiasme aangestoken. Ondertussen lopen er tien projecten.

 

2. Ministerie van Veiligheid & Justitie

  • hoe Lean Six Sigma als een olievlek de wereld van veiligheid en justitie verovert
  • strafrechtketen van 10 maanden naar 4 weken.

Vincent Pluijmers, programmamedewerker “Herontwerp Keten Strafrechtelijke Handhaving” bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie vertelde over een concerninitiatief om voor eenvoudige strafzaken de keten effectiever te maken en de doorlooptijd van 10 maanden tot 4 weken te verkorten (doel van de minister). Bijzonder hier is versimpeling van de lange, complexe keten van politie, Openbaar Ministerie, Rechtspraak, Kinderbescherming, reclassering en anderen. Het gaat dus om winst in snelheid, maar vooral in in kwaliteit: effectiviteit in veiligheid. Vincent vertelde hoe zij het management en de minister enthousiast hebben gemaakt en hoe ze het methodisch aanpakken oa door het opleiden van interne lean-consultants. Daar is echt drive ontstaan. Vincent: “De regionale trekkers, ‘Champions’, zijn enthousiast. Eentje zei: ‘Zo kan ik mijn leven en dat van mijn medewerkers fijner maken.’” Door het succes van de projecten uit de pilotregio’s (het halen van projectdoelen en het enthousiasmeren van medewerkers voor verbetering van werkprocessen) zijn ketenactoren uit andere regio’s bereid gevonden om ook bij het programma aan te sluiten. Een van de eigen klussen van Vincent is het onderzoeken hoe kamervragen sneller kunnen worden afgehandeld. Daarnaast zijn vorig jaar andere programma’s gestart om de strafrechtketen te verbeteren. Voorbeeld hiervan is ZSM, getrokken door het OM, met als doel standaard strafzaken zo veel mogelijk aan het begin van de keten af te doen.
 

 

Aan het slotdebat met de inleiders namen ook managers uit de gemeente Amersfoort deel die betrokken zijn(‘champions’ in de Six Sigma terminologie).

 

Middagprogramma:

 

Vakoverleg voor overheidskwaliteitsprofessionals (OK-profs):

  • Hoe veranker je de kwaliteitsfunctie in de organisatie;
  • Rondje Netwerken;
  • Intervisiegroep: ‘Tools, werkvormen en interventies van Six Sigma’

 

lees het volledige programma

Netwerk Management en Kwaliteitszorg bij Gemeenten
Kennisnetwerk voor Overheidskwaliteit
Copyright © NMKG